Πόλη της Κρήτης κόβει τελείως το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων

O Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου (ΣEΔAN) σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε εχθές, 1 Απριλίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα την απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Ζαχαριάς στο anatolh.com, «η κίνηση αυτή δείχνει για ακόμα μια φορά τον σεβασμό στους πελάτες μας και το ζήλο μας για την ανάπτυξη της πόλης μας με τον καλύτερο τρόπο».

Η προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2002 με την «Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, και Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Υγείας», συνεχίστηκε το 2008 με νόμο για την «Προστασία Ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις» για να ισχύσει ως πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους το 2010 με τα «Μέτρα για την ολική Απαγόρευση του Καπνίσματος στους Δημόσιους Χώρους» και με τον «Καθορισμό των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψος του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων», όπως και με την προσαρμογή της εθνικής στην ευρωπαϊκή αντίστοιχη νομοθεσία το 2016.

 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου επισήμανε ότι η  εφαρμογή του νόμου δεν εναπόκειται στον «πατριωτισμό» ούτε των καταστηματαρχών, ούτε των ίδιων των καπνιστών. Είναι νόμος του κράτους, που μάλιστα έχει προβληθεί στα μέσα μαζικής επικοινωνίας πολύ περισσότερο από ότι οι περισσότεροι νόμοι. Όπως και οι υπόλοιποι νόμοι δεν προβλέπει την κατ’ ιδίαν ενημέρωση του κάθε Συλλόγου ή επιχειρηματία ή πολίτη, κι αφού έχει δημοσιοποιηθεί με τα επίσημα μέσα του κράτους, «άγνοια νόμου» δεν υφίσταται.

Το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους εντός ΚΥΕ (στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο) ακόμα κι αν ο υπεύθυνος δεν ευθύνεται για την παροχή τους, αποτελεί παράβαση, κι επιβάλλονται πρόστιμα στον υπεύθυνο (ιδιαίτερη επισήμανση πρέπει να γίνει στις επιχειρήσεις που λειτουργούν περιμετρικά των σχολικών μονάδων). Ως «εσωτερικός χώρος» ενός ΚΥΕ νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή που δεν είναι τουλάχιστον από δυο πλευρές του περιμετρικά ανοικτός. Ένας χώρος πολεοδομικά «εξωτερικός» που όμως περιμετρικά είναι κλειστός (π.χ. τζαμαρία, τέντα κλπ) για την αντικαπνιστική νομοθεσία θεωρείται εσωτερικός και επιβάλλονται κυρώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί